Az állattartás kellemetlen és gazdasági kárt is okozó velejárója, a különféle legyek megjelenése. A legyek egyaránt zaklatják a zárt térben tartott állatokat, a legelõn tartózkodókat és nem elhanyagolható a telepen dolgozó emberek munkakörülményei sem, mivel ez számukra is súlyos közérzeti probléma.
A sertés- és baromfi ólakban szinte kizárólag a közönséges házi legyet (Musca domestica) találjuk, míg a szarvasmarhát, juhokat, lovakat a házi léggyel közösen a vért szívó szuronyos istállólégy (Stomoxys calcitrans) is felkeresi.

Visszatérve a gazdasági szempontokra a sertésólakban található nagy mennyiségû légy, egyrészt nem hagyja pihenni az állatokat ezáltal lerontva a hízlalási mutatókat, másrészt a légypopuláció növekedésével arányosan megnő a megbetegedett állatok létszáma, mely a vakcinafelhasználást jelentősen befolyásolja.
A szarvasmarha telepeken a házilegyekkel egyidőben megjelenik a szuronyos istállólégy is. A nyári hónapokban az állatokat megviselő magas hőmérsékleten kívül, állandó stresszben tartja folyamatosan csípéseivel. Ennek következményeként az állatok a fejések közötti időszakot nem táplálkozással, pihenéssel, kérődzéssel töltik, hanem felesleges energiát elpazarolva igyekeznek távoltartani maguktól a legyeket, ami jelentős tejveszteséget eredményez. Ne feledkezzünk meg a szuronyos istállólégy által okozott szembetegségre, mely súlyosabb esetben vaksághoz vezet. (Moraxella bovis)


A két faj fejlõdésmenete azonos a legyekre jellemzõ fázisokból (pete, lárva, báb, kifejlett légy) áll. A legyek lárváinak fejlõdéséhez szükséges anyagokat a baromfi, sertés ill. a szarvasmarha trágyája szolgáltatja.Szuronyos istállólégy (Stomoxys calcitrans):

A házi léggyel rokon faj. Fõleg faluhelyen gyakran a lakásba bejutva, alkalmilag az embert is megszúrva idéz elõ ártalmat.Elsõsorban az istállóban, vagy a szabadban lévõ szalmával kevert, nagy tömegû, nedves trágyában fejlõdik, az elejtett trágyarakásokban nem. Petéik száma a 600-at is elérheti, mennyiségüket a hím jelenléte és a magas hőmérséklet erősen befolyásolja. A teljes fejlődési idő a peterakástól a légy megjelenéséig mindössze 14 nap. Nyár végén és õsszel tömeges. Vérszívással táplálkozik, de ez a légyfajta szokatlan módon szívja áldozatai vérét: miután felsérti a bõrt és megszívja magát, továbbszállva a következõ áldozaton ejtett sebbe juttatja egy részét az elõzõleg felszívott vérnek.
Különösen a szarvasmarháknál okoz ártalmat, az embert a bokán, a lábszáron, de néha a kézen és a fejen is megcsípheti. Szúrásuk igen fájdalmas, és a ruhán keresztül is elérheti az embert. Melegben (ideális hõmérséklet 30-35 fok) naponta két alkalommal, hûvös idõben csak 2 - 4 naponként szív vért. Az éhezést rosszul tûri, 16 fok alatt nem mozog, 12 fok alatt nem táplálkozik.

Házi légy (Musca domestica):

Trágya- és szemétdombokon tenyészik. Évente nyolc nemzedéke van. A falon legtöbbször fejjel lefelé helyezkedik el.Szerepe közegészségügyi szempontból azért kiemelt, mivel az egyéb élelmiszerlátogatókhoz képest a legtöbb helyen és a legnagyobb számban elõforduló rovar.Mindenevõ, és mivel csak oldott anyagokkal képes táplálkozni, ezért folyadékigénye igen nagy. A szilárd táplálékot nyálával vagy hányadékával hígítja fel. Leginkább az édességeket kedveli, de a különféle szerves anyagokat, (pl. trágyát, ürüléket, szemetet) nemcsak peterakás, hanem táplálkozás és folyadékpótlás céljából is felkeresi.A meleget és a napsütést kedveli, az árnyékos és huzatos helyeket kerüli. Szabadban csak igen jó idõben tartózkodik, és oda fõleg peterakás céljából igyekszik kijutni. A lábain levõ karmok, tapadókorongok és ragadós szõrök teszik lehetõvé, hogy az ablakon és a mennyezeten is jól tud mászni. Bélcsatornáján a kórokozók változatlanul áthaladnak. Ürülékét különféle helyekre (pl. élelmiszerre, falra stb.) naponta kb. 20 alkalommal üríti.

 

Társaságunk olyan irtási (védekezési) technológiával dolgozik, mely jobb gazdasági mutatókat, munkakörülményeket és a felügyeletet ellátó Hatóságok által elõírt ,,egészségügyi elviselhetõségi szintet'' biztosít.
Technológiánk röviden: A kezelendõ területen minden épületet, jellegének megfelelõen permetezéssel vagy mechanikusan kezelünk. Különös figyelmet fordítva a páratartalomra, a felület tisztaságára, és a Megrendelõ által rendszeresen végzett felület és légtér fertõtlenítésre. Mindezeket figyelembe véve sertés- és szarvasmarha telepen belül is eltérõen formulázott irtószert alkalmazunk, mely különbség biztosítja a hatástartósságot (pl.: istálló, hizlalda, batéria, fiaztató, fejõház stb.) Szarvasmarha telepen és rácspadozatos tartástachnológiával rendelkező sertéstelepen kiegészítőleg lárvakezelést is végzünk. (pl.: istálló, hizlalda, batéria, fiaztató, fejõház stb.).

A tömegesen elszaporodott légypopuláció nem hagyja nyugodtan enni, pihenni az állatokat, ezáltal a nyári hónapokban veszteséget okozó súlygyarapodás visszaesése még nagyobb a srtesszes állapot miatt. Nem elhanyagolhatóak a telepen dolgozó emberek munkakörülményei sem, mivel az számukra is súlyos közérzeti probléma.

Technológiánk biztosítja a képen látható "légymentes" állapotot, így az egész telep közérzete jobb, mûködése gazdaságosabb.